Wat is Barley Wine bier?

Barley wines zijn zware, zoete bieren, gemaakt met gerstemout. Barley is namelijk het Engelse woord voor gerst. Het zijn perfecte genietbieren voor gure herfstdagen, als de roestkleurige bladeren van de bomen vallen. Die roestroodbruine kleur zie je namelijk terug in je glas. De gerstemout ruik je en proef je: het bier is zoet en doet soms denken aan noten of brood. Verwarmend vanaf de eerste slok. Er zijn twee soorten barley wines: Engelse en Amerikaanse.

Engels

De mout geeft een barley wine carameltonen en daarnaast ruik je vaak ook gedroogd donker fruit:  rozijntjes of vijgen. Die geuren en smaken geven ook een verwarmend gevoel. Dat wordt versterkt doordat een barley wine dus vrij zoet is: van de restsuikers uit de mout. Daarnaast is deze bierstijl vaak wat zwaarder in alcohol, en ook dat geeft een warm gevoel als je het bier drinkt. In de Engelse stijl zorgen de hoppen met name voor bitterheid, de aroma’s van Engelse hoppen zijn over het algemeen kruidig en grassig.

 

Amerikaans

Het grote verschil tussen de Engelse en Amerikaanse barley wines is dat in de USA versie andere hop wordt gebruikt. Het maakt het bier fruitiger (voornamelijk citrusfruit) of harsiger (denk aan dennennaalden), afhankelijk van welke Amerikaanse hop wordt gebruikt. Ook deze barley wines zijn zwaar in de alcohol, wat ze dus een zoete en verwarmende smaak geeft.

 

Barrel aged

Er is een derde variant van deze bierstijl: de barrel aged barley wine. Hiervoor worden vaten gebruikt waar eerst een andere drank in heeft gezeten: rum, whisky, bourbon, cognac, sherry, port, noem maar op. Die smaken van die drank zijn in het hout getrokken en vermengen zich met het bier als het daarin wordt gelagerd. Afhankelijk van welk vat wordt gebruikt, geeft dat dus een extra dimensie aan de barley wine.

Andere bierstijlen:

Nieuwsgierig geworden naar het verhaal achter de andere bierstijlen? We hebben ze allemaal voor je uitgewerkt!

Genoeg informatie? Bestel dan direct jouw favoriete bier in onze webshop!

TOP
Winkelwagen 0
Recent bekeken 0

Blijf op de hoogte!

Ook op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom KEES? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Leeftijdscheck

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.