Wat is Barrel aged bier?

Bieren werden vroeger altijd in houten vaten bewaard, en bij zure bieren gebeurt dat nog steeds. Tegenwoordig is barrel aging (op vat lageren) van bieren weer hot and happening, maar dan wel op vaten die al een keer gebruikt zijn. Vaten waar namelijk whisky, of port, of rode wijn, etc. in heeft gezeten, geven namelijk smaken af van die drank aan het bier. En dat geeft daar een extra dimensie aan. Je kunt in theorie elke bierstijl op elk soort vat leggen, maar niet alles combineert even goed.

Bieren die licht in alcohol zijn, en vaak ook subtieler in smaak, nemen snel smaken uit het vat over. Het is daarom heel moeilijk om daar de balans tussen de smaken van het bier en uit het vat te krijgen. Zwaardere bieren doen het daarom vaak beter. Met name (Imperial) Stouts krijgen een extra smaaksensatie als ze worden gebarrelaged.

Eiken

Veel houten vaten zijn gemaakt van eikenhout. Eikenhout geeft een specifieke smaak af: die van vanille. Die smaak past natuurlijk goed bij de chocoladesmaken van een (Pastry) Stout. Zo hoeft een brouwer geen dure vanille aan het bier toe te voegen om toch die smaak te krijgen. Aan de andere kant: de vaten zelf kosten ook wat, én je moet het bier een lange tijd lageren tot het de smaak heeft die je wilt. Vandaar dat barrel aged bier duurder is dan een ‘gewoon’ bier.

 

Natte vaten

Om de juiste smaak aan het bier te geven, moeten de vaten die gebruikt worden zo ‘vers’ mogelijk uit de distilleerderij komen. Bij het bewaren van drank in houten vaten trekt de drank in het hout, daarmee geeft het hout smaak af aan de drank. Als dat vat dan nog een keer wordt gebruikt voor een andere drank, bier in dit geval, dan gaat de drank uit het hout zich vermengen met het bier. Het kan dan ook zijn dat het bier iets zwaarder wordt in alcohol door die vermenging.

 

Dranken

Elke drank geeft zijn smaak af aan het bier. Binnen de dranksoorten heb je ook nog verschillende smaken, én verschillen in kwaliteit. Whisky’s heb je bijvoorbeeld van subtiel en granig tot rokerig en turfig. Bourbon geeft een caramelsmaak af, én vanille van het eikenhout. Port maakt het bier wat zoeter en fruitiger. Sherry kan tonen van amandel geven, of chocola en rood fruit (afhankelijk van de sherry). Etcetera, etcetera. Barrel aging is dus een spannend proces, ook voor de brouwer!

Andere bierstijlen:

Nieuwsgierig geworden naar het verhaal achter de andere bierstijlen? We hebben ze allemaal voor je uitgewerkt!

Genoeg informatie? Bestel dan direct jouw favoriete bier in onze webshop!

TOP
Winkelwagen 0
Recent bekeken 0

Blijf op de hoogte!

Ook op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom KEES? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Leeftijdscheck

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.