Wat is Double IPA bier?

Brouwers spelen graag met hun ingrediënten en bierstijlen. Toen de IPA een hit werd, kwamen brouwers met het idee de IPA wat zwaarder in alcohol te maken. Over het algemeen wordt een IPA boven de 7% gezien als een Double IPA. Ook deze bierstijl is nu gemeengoed en wordt afgekort tot DIPA.

Mout

In het geval van de DIPA is de grote verandering in het recept de hoeveelheid mout. Hoe meer mout er wordt gebruikt, hoe meer suikers er in het wort (de vloeistof voor vergisting) komt, hoe meer de gist die suikers in alcohol kan omzetten. Meer mout kan ook betekenen dat er meer restsuikers in het bier zitten, waardoor het bier zoeter wordt. Dit is één van die brouwprocessen waar de brouwer met de ingrediënten speelt.

 

Hop

Het is niet zo dat het alcoholpercentage het enige verschil is tussen een IPA en DIPA. Als je één ingrediënt verandert, heeft dat effect op de hoeveelheid andere ingrediënten in het bier. Vaak wordt er in een DIPA ook meer aromahop toegevoegd. Er zijn twee soorten hop: bitterhop en aromahop. De namen geven al aan welke effect het op het bier heeft. Omdat een zwaarder bier vaak wat zoeter is, past het goed om het ook wat hoppiger te maken.

Er zijn over het algemeen twee soorten hoppen die voor een DIPA worden gebruikt: die het bier fruitig maken, of harsig. Bij fruit kun je denken aan tropische fruit: ananas, mango, guava en passievrucht, en steenfruit: abrikoos en perzik. Harsige geuren en smaken doen denken aan dennenhars, of dennennaalden. Samen met het hogere alcoholpercentage krijg je door die fruitigheid een verwarmend bier.

Andere bierstijlen:

Nieuwsgierig geworden naar het verhaal achter de andere bierstijlen? We hebben ze allemaal voor je uitgewerkt!

Genoeg informatie? Bestel dan direct jouw favoriete bier in onze webshop!

Account
Wenslijst
Wenslijst
Inloggen
Maak een account

Uw persoonlijke gegevens worden gebruikt om uw ervaring op deze website te ondersteunen, om de toegang tot uw account te beheren en voor andere doeleinden die worden beschreven in onze privacybeleid.

Wachtwoord herstellen

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

TOP

Winkelwagen 0

Recent bekeken 0

Leeftijdscheck

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.

Toegevoegd!