Bierstijl IPA

Meer informatie over:

Wat is IPA bier?

De afgelopen tien jaar is de bierwereld heel erg gegroeid, niet in het minst door de IPA (India Pale Ale). Sinds deze bierstijl nieuw leven is ingeblazen, genieten meer en meer mensen van een lekker glas bier. In die tien jaar is de bierstijl veranderd en zijn er substijlen (NEIPA & DIPA) bijgekomen. Van zoet, naar (extreem) bitter, en van grassig naar fruitig. Maar allemaal IPA.

De naam

De India Pale Ale is niet een bierstijl die uit India komt, maar ooit verzonnen is in Engeland. Er werden tijdens de koloniale tijd bieren vanuit Groot Brittannië verscheept naar India voor de troepen aldaar. Die bieren werden extra gehopt, omdat hop ervoor zorgt dat het bier langer goed blijft. Dat maakte dat het bier de zeereis overleefde. De hop maakt het bier ook wat bitterder, hoewel dat per hopsoort verschilt.

 

Engels

IPA’s zijn dus hoppige bieren, maar hop is er in veel variëteiten. Hop wat in Groot Brittannië wordt geteeld is vaak grassig en aards. Er zijn een aantal Engelse hoppen die tot de zogenaamde ‘nobele rassen’ horen, hoppen die al jaren bestaan en geteeld worden. Zoals Fuggle en East Kent Golding. Engelse hoppen geven een milde geur en smaak af en soms maken ze de Engelse IPA ook wat (pittig) kruidig.

 

Belgisch

Belgische IPA’s hebben over het algemeen een kruidig karakter. Het interessant hierbij is dat België, ook al staat het als hopland te boek, geen eigen nobele hopsoorten heeft. Ook in België wordt bijvoorbeeld Fuggle of East Kent Golding geteeld (naast heel veel andere soorten). De grond rond Poperinge, waar de grote hopvelden liggen, geeft blijkbaar een kruidige geur en smaak aan de hop. Het terroir is dus van belang voor de uiteindelijke smaak van het bier.

 

Amerikaans

De IPA zoals we die nu kennen is over het algemeen een Amerikaanse IPA: vol fruit en (flink) bitter. De fruitigheid is vaak een citrus- of tropische fruitigheid. De citrus komt van de C-hops, zoals ze worden genoemd: Citra, Centennial en Cascade. Die laatste, en de Willamette hop, geven gelijk het terroir aan. Ze zijn namelijk vernoemd naar de Cascade-bergen en de Willamette rivier van de regio waar de hop groeit.

 

Let (h)op!

Belangrijk om te weten dat als we het over deze bierstijlen hebben dat de naam van het land aangeeft welke stijl je kunt verwachten. Het betekent niet dat elke IPA uit Engeland, België of de VS die smaak heeft. Ook in Engeland, België en Nederland maken ze Amerikaanse IPA’s, of Belgische IPA’s, etc. Daarnaast worden ook de verschillende hoppen in al die landen geteeld, maar door het terroir smaakt een Nederlandse Cascade-hop dus anders dan een Belgische of een Amerikaanse Cascade-hop.

Andere bierstijlen:

Nieuwsgierig geworden naar het verhaal achter de andere bierstijlen? We hebben ze allemaal voor je uitgewerkt!

Genoeg informatie? Bestel dan direct jouw favoriete bier in onze webshop!

TOP
Winkelwagen 0
Recent bekeken 0

Blijf op de hoogte!

Ook op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom KEES? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Leeftijdscheck

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.

Toegevoegd!