Bierstijl New England IPA

Meer informatie over:

Wat is New England IPA bier?

In de jaren dat mensen van IPA’s zijn gaan genieten, zijn brouwers aan de slag gegaan om de bierstijl aan te passen. Iedereen heeft een andere smaak; het moet bitterder, zoeter, fruitiger, etc. In de Amerikaanse regio New Engeland (in het noordoosten, tegen Canada aan) bedachten ze een nieuw IPA-recept: wat nu de NEIPA heet.

Troebel

Het grote verschil met een ‘normale’ IPA en een New England IPA is dat de laatste troebel is. Voor veel bierdrinkers is dat wennen; voor hen hoort bier helder te zijn. Bij de NEIPA kun je dus niet door het bier heen kijken. Het geeft gelijk al wat weg over hoe het bier gaat smaken: deze bierstijl heeft een romig mondgevoel en is juicy, zoals we dat noemen. (Sommige NEIPA’s worden ook wel met fruitsapjes vergeleken…)

De troebelheid wordt veroorzaakt door de mate van filteren en door twee ingrediënten: de mout en de hop. In een NEIPA wordt een deel van de gerstemout namelijk vervangen door tarwe- en havermout. Deze graansoorten hebben de eigenschap dat ze zich binden aan bepaalde hopdeeltjes (een moeilijk technisch verhaal, neem het van ons aan). Omdat de NEIPA flink wordt gedryhopt, zitten er dus veel van die hopdeeltjes in het bier. Als je dat niet uit je bier filtert krijg je een troebele drank.

 

Dryhop

Dryhoppen is een techniek waarbij de hop niet zoals normaal gesproken wordt meegekookt, maar pas later in het brouwproces wordt toegevoegd. Bij het koken verliest de hop namelijk een groot deel van haar aroma. Doordat er dan later meer hop wordt toegevoegd, krijg je meer fruitgeur en -smaak in het bier.

 

Zoet

Het tweede verschil met een IPA is dat een NEIPA zoeter is en een weinig prominente bitterheid heeft. Die zoetigheid past goed bij de fruitsmaken die de hop aan het bier geeft. Dat NEIPA’s fruitsapjes worden genoemd is dus niet zo gek; je proeft mandarijn, sinaasappel, mango, passievrucht, afhankelijk van welke hop er wordt gebruikt. Dat gecombineerd met het volle, romige mondgevoel maakt de New England IPA een bier om rustig van te genieten.

Andere bierstijlen:

Nieuwsgierig geworden naar het verhaal achter de andere bierstijlen? We hebben ze allemaal voor je uitgewerkt!

Genoeg informatie? Bestel dan direct jouw favoriete bier in onze webshop!

TOP
Winkelwagen 0
Recent bekeken 0

Blijf op de hoogte!

Ook op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom KEES? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Leeftijdscheck

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.

Toegevoegd!