Wat is Porter/stout bier?

Een Porter is een klassieke Engelse bierstijl die in 300 jaar is geëvolueerd van een zoet, bruin, licht bier tot een vol bier met tonen van chocola en caramel. Een echte (Engelse) Porter is niet zo zwaar, maar 4,5%. Traditioneel gezien omdat het bier was voor de werklui, om ze wat energie te geven tijdens het werk. Die werklui waren met name de kruiers die goederen door Londen verplaatsten: de porters, dus.

In elk bier zit hop, anders mag het ook geen bier genoemd worden. Zo staat het tenminste in de Nederlandse wetten. Een Porter is geen hoppig bier, maar juist moutig: de moutgeur en -smaak heeft de overhand. De hop wordt met name gebruikt voor de bitterheid, én voor de houdbaarheid.

Stout

De eerste evolutie van de Porter is dat de bierstijl zwaarder wordt gemaakt. Het werd zoals de Engelsen zeggen: a stout Porter. Later is het woord Porter weggevallen en werd de zwaardere variant een Stout genoemd. Porters en Stout worden allebei gebrouwen met donkere mouten die smaken afgeven van chocola, koffie en ‘roast’, je proeft dus dat de mout gebrand is. Een Stout is een Porter met meer ingrediënten, meer alcohol en meer smaak.

 

Export Porter

In Engeland is er een traditie van bieren met een laag alcoholpercentage: 4% is normaal. Voor de export werden bieren echter vaak wat zwaarder gebrouwen. Doordat er meer suiker in een zwaarder bier zit, is het langer houdbaar. Die bieren worden Export Porters (of Stouts) genoemd.

 

Baltic Porter

Bieren werden dus door heel Europa verscheept en de lokale brouwers gingen de bierstijlen namaken. In de Baltische staten maakten ze de Porter na, maar dan met hun eigen gist. Dat maakt een verschil in de temperatuur van de vergisting en ook de smaak. Naast de gebrande koffie- en chocolasmaken, krijgt het bier ook smaken van gedroogd fruit.

Inmiddels heeft de bierstijl zich over heel de wereld verspreid en zijn er allemaal andere bierstijlen ontstaan, zoals de Imperial Stout en de Pastry Stout.

 

Imperial Stout

Als er bij een bierstijl het woord Imperial voor staat betekent dat inmiddels dat het een zwaardere variant is van de normale bierstijl. Dat geldt zo voor een Imperial Pilsner, een Imperial Gose en dus ook voor de Imperial Stout. Verwacht dus bij een Imperial bier meer alcohol en meer smaak vanuit de gebruikte ingrediënten. Bij een Imperial Stout krijg je dus meer koffie, chocola en geroosterde smaken.

 

RIS

Oorspronkelijk betekende Imperial echter wat anders. Dat kan verklaard worden als je weet dat de bierstijl ook wel Russian Imperial Stout wordt genoemd. De Stout was namelijk erg geliefd aan het Russische hof in de 18e eeuw, maar dan wel wat zwaarder en sterker dan wat ze in Engeland dronken. Imperial betekende dus keizerlijk. Inmiddels is het Russisch van de naam weggevallen en betekent imperial zwaarder.

 

Smaak

De geur en smaak van de Imperial Stout geeft met name koffie en chocola van de geroosterde mout die is gebruikt. Om dit bier zwaarder in alcohol te maken, wordt er meer mout gebruikt. Dat geeft meer suikers om te vergisten en meer restsuikers, afhankelijk van het brouwproces. Een Imperial Stout is daarmee voller in mondgevoel en smaak dan een gewone Stout.

 

Vatgelagerd

Een Imperial Stout is een mooi bier om een tijd in een vat te lageren. Omdat het wat zwaarder in alcohol is, en de smaken van de chocola en koffie vaak goed passen bij de dranken die eerst in het vat hebben gezeten. Met name whisky’s en bourbon geven een mooie combinatie met het bier. Ook port en sherry geven een extra dimensie aan het bier.

 

Pastry Stout

De Pastry Stout is een vrij nieuwe bierstijl. Doordat een Stout al smaken van een gebakje in zich heeft, chocola met name, is het niet gek dat deze bierstijl zich ontwikkeld heeft. Veel gebakjes (pastry in het Engels) zijn inmiddels door creatieve brouwers in vloeibare vorm omgezet. Lava Cakes, kaneelrolletjes, mergpijpjes, noem maar op!

 

Zweeds en Frans gebak

Kees Bubberman en zijn brouwteam staan bekend om hun creatieve brouwsels. Zij waren één van de eerste in NL die experimenteerde binnen deze stijl. Alle smaken die in een taartje voorkomen, zetten zij om in bier. Een Zweedse gebakje met marsepein en amandel of de welbekende Eclair zijn al eens met succes de revue gepasseerd. Caramel Fudge stout van Kees is een pastry stout uit onze Core range serie en de bekendste Pastry Stout in NL bij een groot publiek. Een bier voor de echte liefhebber.

Smaken die in een Pastry Stout veel voorkomen zijn uiteraard chocola, en ook vanille en caramel. Waar een gewone Stout nog wel droog kan zijn, zijn Pastry Stouts over het algemeen zoet: passend bij het gebak waarop het gebaseerd is. Ook hebben ze een romig mondgevoel, de bieren zijn vol van smaak. Die romigheid wordt vaak gecreëerd door lactose (melksuiker) toe te voegen: dat maakt het bier zoeter en voller.

 

Barrel Aged

Een Stout is een goede bierstijl om op vat te lageren. Dat geldt ook voor een Pastry Stout, zeker als je de vanillesmaak wil benadrukken. Vanille is namelijk een smaak die in eikenhout zit en bij barrel aging wordt die smaak afgegeven aan het bier. Ook hier kan de drank die in het vat heeft gezeten een extra smaakdimensie geven aan het bier. Dan denk je wellicht aan zoete dranken als port of bourbon, maar ook sherry of cognac passen soms bij een gebakjessmaak.

Andere bierstijlen:

Nieuwsgierig geworden naar het verhaal achter de andere bierstijlen? We hebben ze allemaal voor je uitgewerkt!

Genoeg informatie? Bestel dan direct jouw favoriete bier in onze webshop!

Account
Wenslijst
Wenslijst
Inloggen
Maak een account

Uw persoonlijke gegevens worden gebruikt om uw ervaring op deze website te ondersteunen, om de toegang tot uw account te beheren en voor andere doeleinden die worden beschreven in onze privacybeleid.

Wachtwoord herstellen

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

TOP

Winkelwagen 0

Recent bekeken 0

Leeftijdscheck

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.

Toegevoegd!